Mindfulness

Wat is mindfulness?
Het woord is niet eenvoudig in het Nederlands te vertalen. Een beschrijving van mindfulness is: opmerkzaam zijn.
Via mindfulness leer je om met aandacht te leven. Je leert bewust omgaan met spanning en stress. Je leert vaker een stap terug te doen om op te merken wat er echt gaande is in jezelf.

Waar komt het vandaan?
Dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde in de jaren 70 aan de universiteit van Massachussets in de Verenigde Staten een gedurfd en succesvol programma voor mensen die in hun leven te maken hadden met stress.

Zijn systematische aanpak om nieuwe vormen van beheersing en wijsheid in ons leven te ontwikkelen is gebaseerd op onze innerlijke talenten om te ontspannen, aandacht te schenken, bewust in het hier en nu te leven en door grotere zelfkennis tot helder inzicht te komen.
Inspiratiebron voor belangrijke onderdelen in het programma zijn eeuwenoude oosterse meditatietechnieken, in combinatie met recente inzichten in het functioneren van lichaam en geest vanuit de westerse psychologie.
Momenteel wordt veel onderzoek verricht naar de effecten van mindfulness.
Meer informatie over wetenschappelijke studies vindt u hier.

Of je nu mindfulness wil ontwikkelen om gezonder te worden of om bewuster in het leven te staan, voor de duizenden mensen die mindfulness-trainingen wereldwijd volgden bleek het een waardevolle methode om op een praktische manier bij te dragen aan de kwaliteit van het leven.

© 1999 - | Betty Bloemendal Trainingen print deze pagina